Bloggposter

FORK REVOLTERAR

En A cappallea-revolution vill FORK ge och de lyckas delvis men tyvärr inte fullt ut. Med detta sagt; i de delar av showen där de lyckas är det brilljant.

Mia Hafrén, Anna Asunta, Jonte Ramsten och Kasper Ramström bjuder åter på en proffsig show med hjälp av sin femte medlem Grégory Maisse som står för ljudet. Proffsigheten blir dock ett problem i revolutionen då gänget balanserar på linjen mellan show och politiskt budskap. En show som öppnas i en futuristisk värld med Daft Punks ”Technologic”, eventuellt en viss självironi då tekniken är viktig för gruppens a cappella. Och FORK har sin självironi där de målar upp en värld av champagnefredagar och får publiken att resa sej i bänkraderna på komandon via divaimagen där Mia is the queen. Och Mia lyckas perfekt i sina mellansnack där höjdpunkten blir då hon talar om det kommande presidentvalet i U.S,A före låten ”Crazy” som på scenens videoskärm kommenteras med citat av både Platon och Matti Nykänen. Här är det revolution.

I slutet av showen säjs att de har haft en tanke bakom varje sång och jag förstår det men att göra problemet med den globala uppvärmningen till ett shownummer med ”The heat is on” hade på den föreställningen jag såg fungerat mycket bättre om Jonte varigt ärligare i sitt försnack. Personligare.

 

Det kan mycket väl vara att nyanser i Revolutionen uppfattas olika och personligen älskade jag det intelligenta i att Kasper kommer in med en Army of lovers sång mitt i Money-numret. Skall inte avslöja mer. Det är ändå din inre revolution som är viktigast och du ser kanske något annat.

 

Sedan får du absolut dansa. Frigörande för själen. Och i sillsalladen av revolutionära budskap ta med det du känner.

 

Johan Finne
03.11.2016 kl. 10:21

Jag vill komma till byin

Humorgruppen K.A.J:s nya cd ”Kom ti byin” är ett måste för gruppens fans. Och även för de som inte tidigare varigt bekanta med Kevin, Axel och Jakob.

 

 

Svenskfinland har genom åren varigt begåvade med humorgrupper som exempelvis Viktor Hurmio från Evigtskog och Paleåwille som var så fi-fi-fi-fi-finlandssvenska i ”Duck räp”. Denna humortradition bär K.A.J vidare och att det lyckas så väl beror förutom texterna och musiken även till stor del på Janne Hyötys produktion.

 

Vad gäller oväntade fans har jag en helt finskspråkig vän som älskar låten ”Hupparipäivä” och försökt lära sej svenska med att säja ”Pa to ta no kako”. Kanske inte bästa första meningen att via dialekt börja lära sej svenska. Men jäbän har lärt sej skillnaden på ”Tack och” och ”Taco” tack vare låten ”Taco hej” som avslutar albumet. Och att de språkfinurliga begåvningarna i K.A.J fått upp svenska språket för min finskspråkiga kompis tycker jag är värt en eloge. Och i nya versionen av "Hupparipäivä" lär Kuningaspähkinä och Setä Tamu oss svenska.

Och på tal om språk gjorde jag 1989 ett fel då jag regisserade en revy i Pörtom och trodde att bokstaven k alltid skulle vara före v i dialekten. Som ordet vad i ”kva je hitche far naa”. Jag sa kvargarna när jag som regissör menade vargarna. Och blev helt missförstådd.

 

Att digga K.A.J:s platta kan man göra helt utan att fatta varenda ord i texterna även som Nylänning, Åbolänning eller varför inte Hämäläinen. Musiken är ett gemensamt språk och jag böjer antagligen ordet ”kom” fel då jag skriver att jag hoppas alla skall ”komba ti byin”.

På K.A.J:s turné i er egen by, eller bara skapa en by i ert hem genom att lyssna på cd:n som i sann anda av gruppen överraskar er med öppningsspåret.

 

När jag en gång intervjuade grabbarna talade vi om musikaliska influenser. En idé jag saknar i helheten på albumet är genren ”Hårdrock” . Det skulle ha överraskat i denna popplatta.

Men framför allt plus för grabbarnas manliga vånskap som avhandlas i en ny låt. Den måste finnas i en sådan här produktion.

Johan Finne
11.10.2016 kl. 15:38

Detta är RECENSENTERNA

LÄS MER OM DETTA


Vill du recensera?

I denna spalt kommer namnen på recensenter som skriver för sidan att finnas.

LÄS MER OM DETTA


Vill du att RECENSENTERNA skriver om er

föreställning, bok, film... Skicka ett mejl och bjud in!

VAD ÄR RECENSENTERNA?

Sidan öppnade 7.2.2013

 


TEATER, FILM, MUSIK

Johan Finne 


Frilansjournalisten, författaren och trädgårdsmästaren Johan Finne skrev sin första recenssion för Vasabladet i början av 90-talet. Har även hunnit med en karriär som radioprofil, amatörteatersregissör och skådespelare. Nu ger han sina åsikter i denna blogg.

 

TEATER, FILM, LITTERATUR

Ulf Persson

 

 

 

 

 

har skrivit kultur-journalistik med betoning på teater sedan 1980.
Har följt och rapporterat om operafestivalen i Nyslott (Savonlinna) sedan slutet av 70-talet.
Har även skrivit om film och litteratur.Har gett ut en bok om teater i London, som heter På teater i London. Har egen blogg med betoning på Kultur och debatt.


TEATER, LITTERATUR, MUSIK

Björn Gustavsson

 

 

 

 

 

verksam som kulturskribent och litteratur-, teater- och musikkritiker sedan flera decennier tillbaka. Skriver för en rad tidningar och tidskrifter. Har utgett nio böcker, bl.a. flera volymer med texter av nobelpristagaren Eyvind Johnson, en debattbok om dagspressens kultursidor (“Farväl kultursidor”) och två diktsamlingar.