Bloggposter

Ny spännande konsthall - Artipelag - Sveriges Louisiana?

Egentligen är det otroligt att konsthallen Artipelag, det nya konstmuseet vid Baggfjärden i Värmdö, 20 km från Stockholms centrum (det finns även båtförbindelse och direktbussar), faktiskt hittills väckt så lite uppmärksamhet.

 

Alltsammans är ju sensationellt: ett nybyggt konstmuseum, påkostat in i minsta detalj, bekostat av en visionär som skapat alltsammans för egna pengar: företagaren Björn Jakobsson har helt enkelt velat ge allmänheten ”en vacker byggnad för konst- och kulturupplevelser i skärgårdsmiljö”.

Som besökare inleder man förslagsvis med att gå en av promenadvägarna genom den 22 hektar stora tomt som omger den hypermoderna, alltigenom sofistikerade anläggningen – med all rätt har Artipelag kallats ”Sveriges Louisiana”.

Man följer en orörd strandlinje med åldriga martallar och klipphällar – tills man slutligen ser den otroligt snygga, djärvt formade byggnaden ett stycke upp på berget (signerad Johan Nyrén).  Man kan associera såväl till antroposoferna i Järna som hypermoderna museet Maxxi i Rom.

Framför allt kan man här verkligen tala om att inkarnera ”platsens själ” – vilket också var namnet på invigningsutställningen i somras. Den finns för övrigt dokumenterad i volym nr 1 i museets skriftserie: en utomordentlig bok, en volym att njuta av, att försjunka i, med skarpa texter av Bo Nilsson, museets intendent – sedan länge en ledande person inom det skandinaviska konstlivet, tidigare varit chef på bl.a. Moderna museet, Liljevalchs och konsthallen Charlottenborg i Köpenhamn.

Minsann: en handplockad toppkraft! Men Artipelags ägare, Björn Jakobsson, är en person som i allt – stort och smått – övervakar sitt skötebarn. Kvalitetskraven har varit höga.

-Just nu kostar mig detta fem miljoner i månaden, berättar han när jag möter honom i en av utställningssalarna till den aktuella utställningen ”Upplyst”; om det elektriska ljuset och några konstnärers syn på ljusets roll i vårt nuvarande samhälle.

Redan vid ingången till caféet får man en estetisk chock – så fabulöst vackert är det med den enorma granitklippan inomhus, omgivet av råa betongväggar, eld i öppen spis och annat som ska illustrera möten mellan de fyra elementen.

Artipelag – tänkt att bli en internationell mötesplats för konst, kultur, musik, design, arkitektur och god mat – är förmodligen Sveriges just nu mest spännande konsthall. Verkligen sensationellt: en ensam mans vision – och vips finns här en flera tusen kvadratmeter kvadratmeter stor konsthall – ett privatägt kulturhus, lika stort som Moderna museet, som med ens placerar sig i topp inom det skandinaviska konstlivet och där de gränsöverskridande ambitionerna genast känns som oerhört livgivande impulser.

Bo Nilsson vill att samtidskonsten ska samsas med den klassiska och att gränssnittet mellan konst, design och arkitektur provas och utforskas.

Men hur ska nu detta mångfacetterade kulturcentrum (som samtidigt bjuder på stora naturupplevelser) kunna bli ett verkligt populärt utflyktsmål och attrahera den breda publikkrets som det är värt men också behöver för långsiktig överlevnad? Mitt tips: regelbundna evenemang i den enorma konserthallen, uruppföranden, körfestivaler, opera… Inled samarbeten med opera- och musikhögskola, etc. Och upplåt ett eller flera rum åt vernissager med nytt svenskt måleri, etc.
BJÖRN GUSTAVSSON

 

Björn Gustavsson
07.02.2013 kl. 21:44

Detta är RECENSENTERNA

LÄS MER OM DETTA


Vill du recensera?

I denna spalt kommer namnen på recensenter som skriver för sidan att finnas.

LÄS MER OM DETTA


Vill du att RECENSENTERNA skriver om er

föreställning, bok, film... Skicka ett mejl och bjud in!

VAD ÄR RECENSENTERNA?

Sidan öppnade 7.2.2013

 


TEATER, FILM, MUSIK

Johan Finne 


Frilansjournalisten, författaren och trädgårdsmästaren Johan Finne skrev sin första recenssion för Vasabladet i början av 90-talet. Har även hunnit med en karriär som radioprofil, amatörteatersregissör och skådespelare. Nu ger han sina åsikter i denna blogg.

 

TEATER, FILM, LITTERATUR

Ulf Persson

 

 

 

 

 

har skrivit kultur-journalistik med betoning på teater sedan 1980.
Har följt och rapporterat om operafestivalen i Nyslott (Savonlinna) sedan slutet av 70-talet.
Har även skrivit om film och litteratur.Har gett ut en bok om teater i London, som heter På teater i London. Har egen blogg med betoning på Kultur och debatt.


TEATER, LITTERATUR, MUSIK

Björn Gustavsson

 

 

 

 

 

verksam som kulturskribent och litteratur-, teater- och musikkritiker sedan flera decennier tillbaka. Skriver för en rad tidningar och tidskrifter. Har utgett nio böcker, bl.a. flera volymer med texter av nobelpristagaren Eyvind Johnson, en debattbok om dagspressens kultursidor (“Farväl kultursidor”) och två diktsamlingar.