Bloggposter

Spännande och välspelat!

Lauantai

av Ian McEwan

Regi: Irene Aho
Dramatisering: Eva Buchwald
Scenografi: Markus Tsokkinen
Ljus: Max Wikström

Medverkande: Kristiina Halkola, Johannes Holopainen, Markus Järvenpää, Maria Kuusiluoma, Petri Liski, Antti Litja, Seppo Pääkkönen, Ulla Raitio, Joonas Saartamo.

Nationalteatern
Lilla scenen
Premiär 12 februari 2014.


Det här blir full pott! Dramatiseringen av den engelske författaren Ian McEwans roman Saturday har blivit inget mindre än en konstnärlig fullträff på Nationalteaterns lilla scen. Föreställningen är intensiv, gripande och synnerligen välspelad, och man går från teatern ordentligt omskakad. Känslan sitter i länge. Det här är en teaterupplevelse som känns ända in under skinnet. Så ska det vara.
Måste erkänna att jag inte är någon större beundrare av Ian McEwan som författare men boken Saturday (Lördag) finner jag synnerligen givande, även om det stundtals är lite för mycket faktadetaljer, när det gäller neurokirurgen Henry Perownes arbete. Författaren McEwan redovisar flitigt sin research in i minsta detalj, vilket man till all lycka dragit ner på i pjäsen.
Boken och pjäsen skildrar sedan det som är tänkt att bli en helt vanlig lördag i denne Perownes liv. Det är tänkt att bli en fin lördag med squash, inköp, matlagning och en familjefest där man inte minst ska fira att den författande dottern kommer hem.
Vi befinner oss i den klart övre medelklassen i London, där man dricker sina drinkar och har kulturella och intellektuella diskussioner. Inte minst moraliska spörsmål tas upp i denna berättelse som utspelas i världen efter 9/11.
Men det finns en annan värld, som Perowne plötsligt och bokstavligt krockar med denna lördag. Någonting händer och någon vanlig lördag blir det inte. Tvärtom. Världen utanför tränger sig i slutet bokstavligen på. Det blir spännande och otäckt, och familjen Perowne ställs inför avgörande val. Det är som vilken deckare som helst.
Dramatikern Eva Buchwald har skickligt vävt samman inledningens squashmatch (plus för ljudet!) med en presentation av huvudpersonerna, där bakgrunder tecknas och karaktärer framträder. I bakgrunden dyker så småningom det överhängande hotet upp, och vi anar att något ska hända. Här hjälper scenografin av Markus Tsokkinen och ljussättningen av Max Wikström till att effektivt bygga upp dramatiken. Slutet blir otäckt och intensivt dramatiskt. Avslutningsvis lägger McEwan in ännu ett moraliskt ställningstagande, och man sitter och frågar sig om rätt och fel. Hur skulle man själv ha handlat?
Det här är en kort föreställning på knappt två och en halv timme inklusive paus och det är också en föreställning som känns oerhört intensiv. Det är också en i alla avseenden tät föreställning utan longörer. Inte en tråkig sekund!
Spelet är på alla händer av synnerligen hög kvalitet. Det känns därför inte meningsfullt att räkna upp alla medverkande. Det här en god ensembleinsats. En eloge!
Rekommenderas!

Ulf Persson
17.02.2014 kl. 19:35

Lysande ensemblespel på Viirus!

Gräset är mörkare på andra sidan

Baserad på Kaj Korkea-Ahos roman
Dramatisering: Christoffer Mellgren

Regi: Maria Lundström
Scenograf: Maria Lundström, Nicke von Weissenberg, Albert Sundström

Medverkande: Maria Ahlroth, Robert Enckell, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Robert Kock, Oskar Pöysti, Jessica Raita

Teater Viirus
Premiär 14 februari 2014

Har sagt det förr men en god sanning tål att upprepas, nämligen - det är alltid spännande att gå till Teater Viirus på Sjötullsgatan. Har lärt mig nu efter ett par år i Helsingfors att Viirus är en teater som aldrig väljer en enkel mainstream-lösning, utan ständigt letar nya uttryck oftast med synnerligen gott konstnärligt resultat. En föreställning, som jag minns med stort behag, var den suveräna Där vi en gång flått. En annan var föreställningen Tillsammans baserad på Lukas Moodyssons film.
Föreställningen Gräset är mörkare på andra sidan, byggd på Kaj Korkea-Ahos roman, vilken jag skam till sägandes inte läst, fortsätter den goda traditionen med högt ställda konstnärliga uttryck. Berättelsen är en dramatisk berättelse om att vända tillbaka i tid och rum, om uppgörelse och om försoning och med en myckenhet dramatik allt i god regi av Maria Lundström. Det är bitvis en riktigt spännande föreställning.
Hur Korkea-Ahos roman är uppbyggd vet jag alltså inte men teaterföreställningen använder sig av en teknik som är synnerligen vanlig nuförtiden, nämligen den uppbrutna kronologin. Fördelen med den är naturligtvis att åskådaren får glimtar av skeenden och själv får lägga pussel. Det blir som när man ser en deckare – man frågar sig hur allting hänger ihop. Nackdelen kan vara en plottrighet, speciellt om man som här blandar den uppbrutna kronologin med short cuts-estetik dvs scenerna är relativt korta och snabba, och skådespelarna får också spela olika personer. Som åskådare kan man då stundtals känna sig lite vilse. Mig hände detta i den första akten, då jag ibland satt och undrade över vadan och varthän. I den andra akten stramades dramatiken åt betydligt.
Att låta personer från det förgångna mötas för en uppgörelse är som bekant alltid intressant. På Svenska Teatern gick förra säsongen dramat En familj (nu filmaktuell) och på TV har vi just nu den svenska serien Blod är tjockare än vatten med bl a Jessica Grabowsky. Gräset är mörkare på andra sidan hör hemma i den här kategorin, människor med ett gemensamt förflutet måste på grund av en tragisk händelse mötas och ta ställning till ting som skuld, skam, hemligheter och rädslor. Det är intressant.
Scenen på Viirus är nästan kal och scenografin alltså sparsmakad. Det enda som är anmärkningsvärt är en stor ramp som då och då sänks. Man skapar stundtals ett sluttande plan, där agerandet delvis äger rum. Möjligen kan det i detta också ligga en psykologisk mening.
Det känns absolut inte meningsfullt att gå in djupare på handlingen. Inte heller att fördjupa sig i  enskilda rollprestationer. Hos Viirus har jag blivit bortskämd med ensemblespel på hög nivå, och så är det även nu. Gräset är mörkare på andra sidan är helt enkelt en uppvisning i fysiskt och psykologiskt spel på synnerligen hög nivå. Skickligt!
Ulf Persson
15.02.2014 kl. 10:39

Gripande drama!

Jenufa

Opera av Leos Janácek

Libretto: Gabriela Preissová
Dirigent: Jakub Hrusa
Regi: Olivier Tambosi
Scenografi och kostym: Frank Philipp Schlössmann

Medverkande: Karita Mattila, Jorma Silvasti, Jyrki Anttila, Päivi Nisula, Sari Nordqvist m fl

Finska Nationaloperans kör och orkester

Finska Nationaloperan

Premiär 24.1.2014

 

Slutscenen är oerhört gripande. Jenufa, Karita Mattila, och Laca, Jorma Silvasti, närmar sig varandra från var sin sida av scenen oändligt långsamt och försiktigt. Som om de till slut, trots allt, efter det att dramat nått sin fullbordan vill göra ett försök att tro på kärleken och en framtid tillsammans. Vi ser dem sträcka ut händerna mot varandra, gå mot varandra, och sen är alltså dramat slut. Ridån faller, och då blir det starka applåder och ett och annat bravorop. Dock inga stående ovationer, ty det har jag lärt mig nu. I Finland ger man inte stående ovationer. Synd. Här hade det verkligen varit på plats!
Janáceks opera Jenufa är, så vitt jag förstår, sällan spelad. Själv har jag aldrig någonsin sett den förr. Premiär, alltså. Att dJenufa är sällan spelad är egentligen märkligt, ty det är ett synnerligen kraftfullt drama till lika kraftfull men alls inte svår musik. Ingredienserna är klassiska och för närmast tankarna till en antik grekisk tragedi. Det handlar om kärlek, svek, död men också om försoning. Allt i ett närmast klaustrofobiskt instängt (fint gestaltat genom scenografin av Frank Philipp Schlössmann) samhälle. Det kan i princip vara var som helst, där samhällets instängdhet och tryck sätter sin prägel på människorna.
Jenufa älskar charmören Steva, Jyrki Anttila, men han sviker. Han är en slarver, en kvinnokarl med ingen heder i kroppen. I hemlighet och i skam föder Jenufa hans barn men han är inte intresserad. Vare sig av henne eller barnet.  Halvbrodernn Lacas stora sorg är att han alltid älskat Jenufa men hon har inte varit intreserad. Änkan Kostelnicka, som är Jenufas styvmor ser i Laca en möjlighet att skänka Jenufa en framtid, om hon nu vill ta honom, trots skammen. Allt hade kunnat bli bra – om det inte hade varit för barnet. Det är nu Kostelnicka väljer det oerhörda, och operan blir en grym tragedi. Det finns inget mera skamfullt än att döda ett barn men Kostelnicka väljer förtvivlat denna utväg. Här är vi så verkligen nära den antika tragedin vi kan komma, och effekten av tragiken är gastkramande. Det är alldeles tyst i salongen. Man håller andan.
Med den här produktionen (från Hamburg för övrigt) har Nationaloperan fått en riktig och välförtjänt succé. Inte konstigt då att alla föreställningar är slutsålda. Det är ju inte heller ofta som man har tillfälle att se Karita Mattila i en inhemsk produktion så det gäller att passa på. Själv hade jag möjlighet att se henne som Marie i Alban Bergs Wozzeck på Royal Opera House i London i höstas, och det var en magnifik produktion. Att möta henne igen här på Nationaloperan i Helsingfors är inget mindre än en ynnest. Mattilas Jenufa är synnerligen gripande, och med sin dramatiska och vackra sopran får Mattila fint fram Jenufas sårbara karaktär. Det är ett djuplodande och ömsint porträtt av en förtvivlad människa hon gör.
Det finns många dramatiska scener i operan. Flera finns i den andra akten, där Jenufa/Mattila spelar mot styvmodern Kostelnicka, som görs på ett oerhört gripande sätt av Päivi Nisula. Det blev helt rättvist stormande applåder för henne också. Solisterna i den här produktionen är överhuvudtaget i toppklass. Tenoren Jorma Silvasti, ny konstnärlig ledare för operafestivalen i Nyslott, gör ett fint porträtt av den sympatiske Lac, och Jyrki Anttila är övertygande som den opålitlige charmören Steva.
Lägg därtill en väl och kraftfullt klingande orkester under ledning av den unge och dynamiske dirigenten Jakub Hrusa, en välklingande kör, som agerade lika lätt som någonsin kören i Nyslott. Tacka regissören Olivier Tambosi för det.
En mäktig operakväll! Jag är fortfarande tagen.

Ulf Persson

Ulf Persson
28.01.2014 kl. 16:26

Härligt balettäventyr!

Snödrottningen


Koreografi: Kenneth Greve
Musik: Tuomas Kantelinen
Scenografi: Erika Turunen, Mikki Kunttu
Kostymer: Erika Turunen
Ljussättning: Mikki Kunttu

Finlands nationalbalett
Finska nationaloperan

30 november 2013 


I foajén möter man finklädda och förväntansfulla småflickor (och en och annan pojke) med balettäventyr i blick. På scenen vimlar det lite senare av balettskoleelever, och i salongen är det fullsatt (mest kvinnor). Fjolårets stora satsning och succé på Nationaloperan, baletten Snödrottningen, har kommit tillbaka, och det är alla vi som tyvärr missade den i fjol väldigt tacksamma för.
Balettchefen Kenneth Greves balett version av HC Andersens saga om den kalla och okänsliga Snödrottningen är en riktig storsatsning, ett kraftprov som blivit till en veritabel fest för ögat. Operans alla möjligheter tycks utnyttjas för att ge liv, färg och dramatik åt denna färgstarka saga, där vi pedagogiskt får lära oss att tolerans, kärlek och medkänsla är bättre än misstänksamhet och hat. Ett budskap som är nog så aktuellt även i våra dagar.
Det handlar om vännerna Kai och Kerttu. Kai blir bortrövad av den elaka Snödrottningen och Kerttu ger sig ut för att rädda honom. På sin vandring stöter hon på olika människor och lär sig att även om vi alla ser olika ut, så är vi alla lika. Det handlar också om att våga, att övervinna svårigheter.
Musiken är komponerad av Tuomas Kantelinen och förekommer i inspelat skick av Nationaloperans orkester under ledning av kompositören själv. Musikaliskt är Snödrottningen örongodis. Kantelinen lånar friskt av nordisk och rysk romantik, och resultatet är såväl dramatiskt som stundtals närmast intensivt romantiskt vackert. Sen tycks man i sanningens namn känna igen vissa slingor.
Kerttus vandring genom världen ger i sann balettanda plats för solistinsatser. Så har vi en svensk dans (med dalastuk), en spansk dans, en persisk dans, en japansk dans och en rysk dans, där den senare tveklöst är den kraftfullaste. Lustigt inslag som hämtat från Wagners Ringen (fast betydligt roligare) är det kraftfulla och på samma gång lustiga avsnittet med bastubadarna och vättearmén.
Det som framför allt gör Snödrottningen till ett äventyr att verkligen rekommendera är att föreställningen är en stor skönhetsupplevelse tack vare alla dessa läckra kostymer (Erika Turunen) och en dramatiskt fin ljussättning (Mikki Kunttu). Det är en föreställning som inte sällan är svindlande vacker. Som till exempel slutscenen med sina stora och olikfärgade istappar. Man riktigt känner kylan!
Fina solistinsatser från Edita Rauserová som Kerttu, Maria Baranova som Snödrottningen och Michal Krcmár som Kai. Samt även en god insats av gästande skådespelerskan Krista Kosonen, som fått åtskilliga extra år på nacken och nu fördömligt leder handlingen framåt i rollen som Mormor.
Nu återstår inget annat än att säga - se Snödrottningen! Finns tyvärr ett problem i detta. Alla föreställningar lär vara utsålda. Säger då bara en sak – satsa på återbud!

Foto: Salla Eerola

Ulf Persson
01.12.2013 kl. 12:16

Vad är Recensenterna?

Detta är recensenterna - Vill du recensera på bloggen?

recensenterna.ratata.fi

Recensenterna är en fristående grupp av kritiker som skriver recensioner på svenska. Detta i samarbete med bloggtjänsten RATATA.
Det kan vara recensioner på

• FILM
TEATER
MUSIK
DANS
KONST
MUSIK
SKIVOR
BÖCKER
SPEL
TV

 

 

 

• Recensenterna delar ut bedömningar med
fem, fyra, tre, två, ett "R" till en rejäl sågning.

…ja i princip allt som kan anses vara kultur.

En föreställning eller bok kan recenseras av flere skribenter, ingen recensent har ensamrätt att skriva om ett ämne eller ett specifikt projekt.

Tanken är att få fler röster hörda. Att det inte enbart är de stora etablerade  tidningarna som har ordet. Att få fler åsikter och skapa ett större intresse och kanske debatt kring olika konstformer. Idén till detta är rakt av hämtad från England, där sajter typ denna är både etablerade och populära.

Sidan skall också höja statusen på nätet som utrycksmedel. Skribenterna skall vara och kunniga på området. Gärna ha erfarenhet av att skriva recensioner eller fått utbildning för det.

Till en början är sidan ideell eftersom det inte finns någon finansiering.
Senare kanske skribenterna kan få betalt om vi kan börja sälja reklam. Och det fungerar som ett fint visitkort för helt nya skribenter som har utbildning, men ännu ingen arbetsgivare.
Om du redan skriver recensioner på egen hemsida, blogg eller nyhetssida kan du bara lägga in rubrik och ingress samt länka till ditt publiceringsställe och på det sättet locka läsare.
Skribenterna ansvarar själva för sitt inehåll och är personligen ansvarig utgivare i en gemensam blogg med yrkeskunniga skribenter.

 

Är du intresserad av att skriva recensioner

Skicka en kort text om dig själv, vilka ämnen du vill skriva om samt en liten bild till

recensenterna@mail.com

Därefter skickar vi information med inloggning och hur man använder sidan. Du bör dock ha kuunskaper i hur man skriver en recension. Gärna ha recenserat innan. 

 

TILL RECENSIONERNA

Johan Finne
30.11.2013 kl. 16:30

Underhållande komedi på engelska!

 

I Hate Hamlet

av Paul Rudnick

Regi: Zoë Chandler


Medverkande: Paul Savage, Pauliina Munukka, Christian Jull, Anna Maria Rawlings, Daniel McMullen, Stina Halmetoja

Finn-Brit Players
Dansteatern Hurjaruuth
Kabelfabriken
Helsingfors

18 – 23 november 2013


Det spelas god teater på engelska i Helsingfors. Den grupp som står för det heter Finn-Brit Players, och de är förvisso amatörer men resultatet av deras mödor är icke sällan långt från amatörmässigt. Det hade jag all anledning att konstatera vid deras uppsättning av The Woman in Black tidigare i år, och nu är det så dags igen. Uppsättningen av komedin I Hate Hamlet i regi av Zoë Chandler rekommenderas härmed varmt för var och en med intresse för just teater på engelska. Så alla ni skolor, studieförbund, språkgrupper, anglofiler i största allmänhet – mot Kabelfabriken! Men skynda på.
I Hate Hamlet är en flyhänt komedi skriven av Paul Rudnick och handlar om Andrew Rally (Daniel McMullen) som står vid ett vägskäl i livet. Ska han ta ett välbetalt TV-jobb eller spela Hamlet i Central Park? Var ligger egentligen hans egen själ? Var finns för övrigt vars och ens Hamlet i denna vår tid av snabba cash och krav på omedelbar belöning, där tal om långsamhetens lov ses som något nördigt? Dilemmat diskuteras klokt och insiktsfullt av regissören i det lilla programbladet.
Det som gör Rallys dilemma till ett verkligt problem är att han dels hatar Hamlet (som han inte förstår) och dels det intrikata faktum att om han inte spelar Hamlet, så blir det inget med den evigt oskuldsfulla flickvännen Deirdre (Stina Halmetoja).  Så vad göra? Att vara eller inte vara Hamlet, det är frågan.
Rally råkar som av en händelse bo i den lägenhet som en gång ägdes av den store skådespelaren och Shakespearetolkaren John Barrymore (Christian Jull). Denne uppenbarar sig och försöker få Rally på den rätta teatervägen, och som ytterligare komplikation nu kan inte Barrymore återgå till den eviga vila ur vilken han väckts om inte Rally spelar Hamlet. Så vad göra?
På scenen har man med diskreta medel och viss framgång lyckats skapa en tjusig lägenhet. Speciellt plus för ljussättning och ljudillustrationer. Två konstateranden. Spelet sker – med varierande framgång - på amerikansk engelska, och sen dansas det vals till tonerna av den romantiska melodin Charmaine. Det är Barrymore (Jull) och hans gamla (sorry!) kärlek Lillian Troy (Anna Maria Rawlings) som svävar ut. En sak är klar. Vals är vackert men inte lätt. 
Tyngdpunkten i föreställningen ligger på spelet mellan Barrymore och Rally. Det är ju också här den allvarliga och filosofiska kärnan ligger. Så det allvarliga djupet kontrasteras mot ett ytligt och stundtals bokstavligt gott fäktande (man måste verkligen ha haft kul på repetitionerna). Det hela är synnerligen nöjsamt, och man kan än en gång konstatera att samspelet mellan Jull och McMullen, precis som i The Woman in Black, är av synnerligen god klass. Vad då amatörer?
Ulf Persson
20.11.2013 kl. 12:21

Flott underhållning!

Dr Zjivago

Musik: Lucy Simon
Sångtexter: Michael Korie och Amy Powers
Book: Michael Weller
Baserad på romanen av Boris Pasternak

Regi: Hans Berndtsson
Koreografi: Gunilla Olsson
Scenografi och kostym: Ralf Forsström
Kapellmästare: Markku Luuppala

Medverkande: Tuukka Leppänen, Anna-Maija Tuokko, Esko Roine, Antti Timonen m fl

Helsingfors stadsteater
Premiär 3.10.2013
Bild @ Charlotte Estman-Wennström


Man kan ju börja med att lyfta på hatten för Helsingfors som musikalstad. I stället för att traggla gamla succéer om och om igen, så har man modet att höja blicken och söka sig utanför de väl uppkörda musikalspåren. Det är ganska häpnadsväckande att man nu har två för den breda europeiska publiken fullständigt okända musikaler på repertoaren. Djungelboken på Svenska Teatern och så Dr Zjivago på Stadsteatern. Visst är sådan djärvhet att applådera och nog så mycket intressantare än ännu en Les Misérables, Miss Saigon eller Mamma Mia.
Detta sagt är det ju förvånande att det dröjt så länge (2011) innan Boris Pasternaks såväl dramatiska som romantiska roman blivit musikal. Filmen från 1965, som för övrigt till en del spelades in i Finland, har vi som är något till åren i färskt minne. Den gången var det Omar Sharif och Julie Christie som stod i händelsernas snörika centrum allt till tonerna av det smäktande örhänget ”Lara’s Theme”.
På Stadsteatern försöker man sig med viss framgång på samma sak. Snön yr (rökmaskinen har mycket att göra), vargarna ylar och till och med ett tåg kör runt på teaterns vridscen. Det är flott gjort, och en applåd går därför till scenografen Ralf Forsström. Uppsättningen av Dr Zjivago är till det yttre ytterst påkostad och spektakulär. Snygg.
En annan applåd går till den svenske regissören Hans Berndtsson som lyckas få god ordning på den massa människor som tidvis rör sig på scenen. Revolutionsromantiken och dramatiken har vissa likheter med Les Misérables, och stundtals är det synnerligen dramatiskt på scen. Uppsättningen rekommenderas inte för barn under 12 år men om det beror på våldet eller en avklädd scen framgår inte.
Musikalen började i San Diego, gick vidare till Sydney och lär också ha spelats i Sydkorea. Broadway blir det först nästa år, 2014. Och så alltså nu i Helsingfors. Som sagt – av med hatten!
Hur är nu den här musikalen? Traditionell med stark dramatik. Lite anonym musik utan några örhängen som fastnar så där direkt. Precis som i bok och film är sedan egentligen utvecklingen hos Pasha/Strelnikov (Antti Timonen) väl så intressant som kärlekshistorien mellan Zjivago och Lara. Möjliggen beror det senare på att det trots allt inte slår några våldsamt passionerade gnistor mellan Tuukka Leppänens Zjivago och Anna-Maija Tuokkos Lara.
Men en flott föreställning är det med allt mellan kristallkronor och kanoner. Stadsteatern bjuder på flott teaterunderhållning under tre timmar. Det är bara att tacka och ta emot.

Ulf Persson
27.10.2013 kl. 20:40

Lysande illusionsnummer!

The Outsider

Av och med Janne Raudaskoski

Svenska Teatern
Helsingfors
18.10 - 22.10


Skådespelaren och illusionisten Janne Raudaskoski är på kort besök i Helsingfors med sin spektakulära show The Outsider. Det är en föreställning som nu har ett par år på nacken och som väckt berättigad förundran och beundran varhelst den har spelats. Den fråga man ställer sig när man sett föreställningen är mycket enkel – hur gör han? Inte för inte har Raudaskoski en bakgrund som finsk mästare i trolleri.
Likt den svenske illusionisten Joe Labero använder sig Raudaskoski av modern teknik för sina illusionsnummer. Vi får uppleva en synnerligen skicklig blandning av film, videokonst och trolleri. Det är mycket elegant. Till detta kommer ett sinnrikt ljus- och ljudspel. En av höjdpunkterna är när Raudaskoski låter ett flygplan sväva ut över åskådarna på ett sätt som gör att man nästan tappar andan och håller på att vrida nacken ur led. Frågan är som sagt – hur gör han? Till detta blåses såpbubblor, för som det sägs i inledningen – den som blåser bubblor kan inte vara ond. Så sant.
Vad handlar då The Outsider om? Enkelt uttryckt handlar det om vad en tillfällig besökare från en annan planet ser och upplever av vår värld. Huvudpersonen är alltså en outsider dvs en utböling som med förvåning betraktar oss jordemänniskor och våra liv. Stum och iklädd en sorts clownkostym går Raudaskoski storögt omkring och betraktar allting omkring sig, och hans synnerligen allvarliga uppsyn leder onekligen tankarna till Chaplin eller Buster Keaton, och det är naturligtvis inga dåliga förebilder.
Och budskapet? Det är väl här jag börjar undra, ty nu blir det lite oklarare i denna korta (1 timme och tio minuter) föreställning. Vad vill Raudaskoski egentligen säga? Att det är synd om oss människor? Kanske, kanske inte. Att vi gör obegripliga saker? Kanske.
Så samtidigt som man gapande beundrar den briljanta tekniken och njuter av föreställningens alla illusionsnummer, där förresten Raudaskoski själv spelar alla roller (eftertexterna är ett humoristiskt mästerstycke i sig), så sitter åtminstone jag och undrar vad clownen och illusionisten Raudaskoski vill säga i sin stumhet.
Sen funderar jag inte så mycket och njuter i stället av en i mycket lysande föreställning.

 

Ulf Persson

Ulf Persson
19.10.2013 kl. 11:13

Lärjungen är finsk film som bäst

Lärjungen

Manus:Roland Fauser och Jimmy Karlsson
Regi: Ulrika Bengts
Foto: Robert Nordström
Musik: Peter Hägerstrand

I rollerna:

Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Sampo Sarkola, Philip Zandén.

Vi skall vara stolta över vår Oscarskandidat; Ulrika Bengts långfilm ”Lärjungen”, en psykologisk thriller som både är visuellt enastående och en bra historia.

Året är 1939 och vi befinner oss på den Åländska skärgården dit Karl (Erik Lönngren) anländer från ett barnhem för att bli fyrvaktarens lärling. Den ruggiga fyrvaktaren Hasselblom (Niklas Groundstroem) vill till en början skicka tillbaka pojkvaskern med följande båt men Karl gör vadsomhelst för att få stanna och blir vän med fyrvaktarens son Gustaf (Patrik Kumpulainen). Så rullas ett psykologiskt kammardrama upp där familjevåld, det auktoritära och det outsagda är viktiga beståndsdelar.

Niklas gör rollen som Hasselblom på ett kusligt vackert sätt och i Eriks tolkning av Karl ser vi hur Bengts lyckats med att regissera barnskådespelare som hon redan gjorde i sin första långfilm ”Iris”.
Det är en sansad tolkning av barnhemspojken och lärjungen vi får se.
Amanda Ooms som filmdebuterade i Suzanne Ostens film ”Bröderna Mozart” och även blivit guldbaggenominerad tre gånger spelar mamman Dorit, en plågad hustru i familjen som älskar sitt piano.

Bengts har gjort en historia i en på ytan idyllisk skärgård där unga pojkar växer upp till män. Karl tror på framtiden och Gustaf som trakasserad son till fyrvaktaren ser även sitt liv.

Manusförfattaren Jimmy Karlsson har tidigare skrivit bland annat ”Så vit som snö” som nominerades till fyra guldbaggar 2001 och där även Amanda Ooms var med.

Jag ser en framtid för finländsk film i Ulrika då alla medarbetare verkar helt rätt. Peter Hägerstrand som 1991 blev sångare och gitarrist i det Åländska rockbandet ”Good Evening Manchester” har skapat filmens musik. En musik som lyfter filmen.

Jag säger; se denna film och Ulrika vinner knappast Oscar 2014 men i framtiden har vi en Oscarsvinnare.

 

 

Johan Finne
27.09.2013 kl. 18:50

Sagolikt djungeläventyr på svenskis

.

DJUNGELBOKEN

Familjemusikal av: László Dés (kompositör), 
Péter Geszti (texter), 
och Pál Békés (libretto).
 Efter Rudyard Kiplings roman.
Regi: György Böhm.

Översättning: Daniel Gustafsson Peck.

Koreografi: Jakob Höglund.

Musikarrangemang: Hanna Mikander.

Svenska texter: Tobias Zilliacus.

Scenografi: Erik Salvesen.

Dräkter: Erika Turunen.

Ljus: Tom Kumlin.

Ljud: Andreas "Stanley" Lönnquist.
Hår och mask: Pirjo Ristola.

I rollerna: Patric

 

Patrik Henriksen, Kent Sjöman, Birthe Wingren, 
Mitja Sirén, Arne Nylander, Simon Häger, Niklas Åkerfelt, Max Forsman, Cecilia Paul, Ingemar Raukola, Josefin Reinhard,Sue Lemström samt alternerande i rollen Mowgli som barn; 
Christian Schauman, Lucas Borgström och Kosti Kuokkanen .
Dansare: Antti Nieminen, Anna Strand Andersen, Jussi Virkki, Sara Sellberg, Lotta Kaarla.
 

 

Det är inte så enkelt att lära sig djungelns lagar då man måste kombinera tanken på att det är den starkaste är som överlever tillsammans med ett moraliskt ansvar. I Svenska Teaterns uppsättning av ”Djungelboken” får vi med hjälp av svängig musik, bollywoodinfluerad dans och humor se hur Mowgli klarar av dessa lektioner, växer upp och mognar.

När ridån går upp befinner vi oss i en fabulös djungel där ett oväder drar in och vi får klart för oss att detta är en uppsättning som inte värjer för djungelns mörka sidor. I öppningsscenen anfaller den ondskefulle tigern Shere Khan människobyn och tar livet av Mowglis far och senare i musikalen ser vi hur jägaren Buldeo precis som Shere Khan inte visar någon som helst respekt för andra varelser.


Mowgli lyckas dock fly och adopteras av vargflockens ledare Akela på grund av förbarmande över den lilla varelsen. Mowglis modersfigur- pantern Baghera ställer upp för människosonen på grund av kärlek och på sitt eget sätt visar även björnen Baloo sin kärlek. Detta genom att lära Mowgli djungelns regler via hård diciplin. Baloos uppfostringsmetoder går ut på att det kan behövas lite örfilspedagogik för att lära sej civilkurage.

Jag kan tycka att det i första akten blir det lite väl mycket djungelvrål, vargylande och aptjatter på bekostnad av berättelsen om vänskap och att få vara annorlunda samt bli accepterad för det och att de vilda, anarkistiska aporna uttrycker sej med en rap gör att de rasbestäms på ett sätt som kan verka stötande. Detta är egentligen mina enda invändningar mot uppsättningen där Patrick Henriksen gör en sansad och övertygande tolkning av människosonen.

Även de övriga centrala figurerna tolkas säkert och trovärdigt men de som verkligen lämnar ett bestående intryck är två sidofigurer; Simon Häger som ormen Kaa och Mitja Siréns gam Chil.

Simon tolkar Kaa som en narcissistisk varitédiva vars största bekymmer är om det nya skinnet är snyggare än det gamla efter ömsningen och när han framför Kaas dödsdans gör han det med en beslöjad röst som får mej att tänka på Berlins klassiska nattklubbar.
Mitjas  gam igen är en begravningsentrepenör med en slående ironisk glimt i ögat och det känns befriande på helt rätt sätt att man lockas till skratt efter en kär väns död. Ett extra plus för den icke-dans han dansar i begravningsjazznumret ”Säg Chil!”. Hans fel känns helt rätt i en föreställning som genomsyras av elegant koreografi skapad av Jakob Höglund.

Som helhet har den ungerske regissören Györgö Böhm skapat ett sagolikt äventyr av denna klassiska berättelse om mognad, föräldrarfrigörelse och vänskap och Erik Salvesens fantasifulla scenografi förstärker utmärkt den svindlande djungelupplevelsen.

 

Johan Finne
22.09.2013 kl. 15:15

Fantasifullt teateräventyr!

Djungelboken

Kompositör: Lászlo Dés
Texter: Péter Geszti
Libretto: Pál Békés
efter Rudyard Kiplings roman 

Regi: György Böhm
Koreografi: Jakob Höglund
Scenografi: Erik Salvesen
Dräkter: Erika Turunen
Hår och mask: Pirjo Ristola
Ljus: Tom Kumlin
Ljud: Andreas ”Stanley” Lönnquist

Medverkande: Patrick Henriksen, Kent Sjöman, Birthe Wingren, Mitja Sirén, Arne Nylander, Simon Häger, Niklas Åkerfelt m fl

Svenska Teatern
Helsingfors
Premiär 21 september 2013


Det börjar med en tropisk storm, och därefter samlas vargarna för att diskutera om människobarnet Mowgli hör hemma hos dem eller ej, och det slutar med att pantern Bagheera får Mowgli att lämna livet i djungeln för att söka sig till människornas värld. Däremellan ligger två och en halv timmes fantasifullt och spännande teateräventyr. Svenska Teaterns uppsättning av Djungelboken har blivit en fullständigt lysande teaterunderhållning för hela familjen. Se den! Den uppmaningen gäller inte minst finskspråkiga föräldrar. Ta med barnen och se Djungelboken! Här är språket inget problem! Dessutom är föreställningen både spännande och rolig!
Det finns flera synnerligen sympatiska drag med den här uppsättningen. Man väljer först och främst en icke känd musikal – en ungersk version av Rudyard Kiplings berättelse fjärran från den söta versionen hos Disney. Det gör direkt programvalet för mig till något betydligt intressantare och djärvare än ännu en uppsättning av Mamma Mia. Sen har vi en berättelse med ett budskap. Det gäller främlingskap, att passa in eller stötas ut, och då är vi inne på en diskussion som tyvärr är aktuell såväl i Sverige som i Finland. I uppsättningen finns ett humanistiskt budskap som känns angeläget. Bra!
Man sitter och imponeras av mycket under föreställningen. Tempot, färgen, ljussättningen, ljudet (Shere Khans vrål kan få vem som helst att ramla av stolen), karaktärerna. Man ser en noggrannhet i uppbyggnaden av djurens karaktärer, från dräkter (Erika Turunen) till rörelsemönster. Det senare en kombination av god regi (György Böhm) och koreografi (Jakob Höglund). Uppsättningen är också synnerligen fysisk, och det märks att det finns ett antal dansare med i ensemblen.
Erik Salvesens scenografi ger oss en djungel med lianer och klippor, som känns så äkta det kan bli på en teater, och där teaterns vridscen hjälper till att ge oss olika miljöer. Lägg sen till ljus och ljud och illusionen av verklighet är fullständig. I djungeln finns sen alla djuren, och framställningen av de olika djurkaraktärerna är kanske det mest imponerande med hela föreställningen. Birthe Wingrens mjuka och sympatiska panter Bagheera, Arne Nylanders snälla bamsing till Baloo, Niklas Åkerfelts farlige mobbare till tiger. Hans Shere Kahn är faktiskt riktigt otrevlig och kan säkert skrämma alltför små barn. Den lustige gamen Chil spelas av Mitja Sirén på ett sätt som gör att man förlåter honom för vad han egentligen sysslar med. Kul typ! Vargarnas ledare görs av Kent Sjöman på ett värdigt sätt i en vargflock som tycks synnerligen feg och inte alltför smart. Och så ormen Kaa, som snabbt blev en personlig favorit. Simon Hägers långsmala och farliga varelse med gayiga drag intar eller nästan stjäl scenen med sitt väsande. Och Mowgli är hos Patrick Henriksen en sympatisk figur, som finner sig väl till rätta hos djuren. Inte bara det. Han får i den riktiga dramatikens anda gå igenom en prövning (kampen mot Shere Kahn). Sen vinner han kärleken i form av Tuna (Cecilia Paul) på slutet, och då är det tack och adjö till livet i djungeln.
Och musiken av Lászlo Dés? Annorlunda än hos Lloyd Webber, inte lika sockersöt. Bitvis synnerligen svängig. Catchy. Det är för övrigt intressant med en musikal som går utanför den anglosaxiska sfären. Såg den österrikiska musikalen Elisabeth i Wien för ett år sedan och imponerades. Likadant nu med Djungelboken.
Jag är imponerad!

Ulf Persson
22.09.2013 kl. 13:12

Missa den inte!

Där vi en gång flått

Text och regi: Lauri Maijala
Översättning: Linda Wallgren
Musik: Ylermi Rajamaa
Scenografi och kostym: Janne Vasama
Ljuddesign: Kristian Ekholm
Ljusdesign: Petri Tuhkanen
Mask: Tuija Luukkainen

Medverkande: Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Oskar Pöysti, Jessica Raita, Viktor Idman, Robert Kock, Peter Kanerva, Julia Korander, Celia Hakala


Teater Viirus
Premiär 13.9.2013


Det blir full pott! Uttryckt på annat sätt kan man säga att uppsättningen av Lauri Maijalas Där vi en gång flått på Viirus och i regi av författaren själv är en av de mest underhållande teaterupplevelser jag varit med om på länge. Fullständigt lysande!
Titeln associerar naturligtvis till Kjell Westös roman Där vi en gång gått och är ju lite småkul i sig. Maijalas pjäs har dock inte mycket gemensamt med Westö. Där Westö realistiskt skildrar en värld som var, där granskar Maijala kritiskt och symboliskt den värld, det samhälle som är just nu med rovkapitalism, girighet, omoral osv. Inspirationen till föreställningen lär enligt uppgift komma från Blå Tågets låt På väg till koppargruvan, och den låten förekommer också i föreställningen.
Till och med den katolska kyrkan får sig en känga i en minnesvärd scen. Möjligen kan man säga att Lauri Maijala greppat över för mycket och att handlingen stundtals kan tyckas något oklar. Inte minst när Maijala i god antik tradition kommer in på fablernas värld och i huvudrollerna använder sig av en räv, en björn och en örn. Här blir symboliken alltså lite oklar men å andra sidan får pjäsens titel sin förklaring.
Nu är handlingen i Där vi en gång flått inte det väsentliga. Man kan lugnt nöja sig med att säga att den surrealistiska handlingen utspelas på ett konferenshotell med närmast helvetiska drag. Lite av Sartres Stängda dörrar, alltså, fast betydligt roligare. Hotellet heter förresten Heartbreak Hotel och det är väl det delvis handlar om. Vår tids krossade hjärtan.
Handlingen är alltså inte det väsentliga utan iscensättningen, som är ett veritabelt kraftprov för alla medverkande och där alla ingredienser samarbetar för att ge ett gott resultat. Ljus, ljud, musik, spel, tempo. Framför allt är uppsättningen ett utsökt exempel på fysisk teater. Det går med andra ord undan, och de knappa två timmar som föreställningen varar (ingen paus) flyger förbi i ett rasande tempo fram till slutet, som väl närmast för tankarna till en musikal. Stort plus förresten för såväl musik som ljussättning i den här uppsättningen. Båda bidrar i synnerligen hög grad till stämningen.
Som vanligt på Viirus är föreställningen ett prov på mycket fint ensemblespel, där aktörerna i vissa fall fick spela olika karaktärer, och det kan därför tyckas lite orättvist att framhäva enskilda insatser. Dock kan jag inte låta bli att nämna Oskar Pöysti. Hans närmast virtuosa nummer som fransk (härlig engelska med god fransk brytning!) varitéartist är nämligen sanslöst roligt. Ett nummer i absolut bästa stand up comedy-klass.
Där vi en gång flått spelas nu under hela hösten, och det är väl bara en sak att säga. Missa den inte!

Ulf Persson

Ulf Persson
15.09.2013 kl. 10:06

Hysteriskt men inte hysteriskt roligt!

Snart kommer tiden

Av Line Knutzon

Översättning: Yvonne Eklund
Regi: Aleksis Meaney
Scenografi: Tiina Hauta-Aho

Medverkande: Anna Hultin, Kristofer Möller, Hellen Willberg, Mikael Andersson, Sophia Heikkilä, Seija Metsärinne

Amos- Svenska Teatern
Premiär 4.9.2013För ett par år sedan såg jag Line Knutzons pjäs Hantverkarna på Dramaten i Stockholm i regi av Gösta Ekman. Det var en pjäs som då gjorde ett veritabelt segertåg i Sverige, ett faktum som förvånade mig stort. Pjäsen var nämligen synnerligen tunn och lovade definitivt mer än den höll. Tempot var hysteriskt, farsartat uppskruvat och omgående mycket tröttande. Uppsättningen lämnade mig tämligen likgiltig.

Kommer att tänka på det här när jag sitter och ser Svenska Teaterns uppsättning av Knutzons Snart kommer tiden. Historien upprepar sig nämligen. Jag får en déja vu-upplevelse, för vad har vi här? En text som absolut inte innehåller några djupsinnigheter. Tvärtom. De banala replikerna räddas enbart av aktörernas skicklighet men förmår inte dölja pjäsens grundhet. Dessutom möter vi även här en närmast hysterisk spelstil med verbala utbrott och släng i soffan och släng över soffan. Något tröttande. Sitter och funderar på hur det skulle ha varit om den unge regissören Aleksis Meaney hade slagit av på tempot och låtit de komiska absurditeter som finns verkligen få bottna? Vill man vara allvarlig, och det vill man ju ibland, så är pjäsen egentligen ingen fars. En långsam spelstil i god engelsk tradition och med absurda inslag hade kanske kunnat ge pjäsen och uppsättningen ett djup de nu definitivt saknar.
Snart kommer tiden handlar om oss människor och vårt förhållande till tiden, ett ämne som är allmänmänskligt och viktigt och som man hade kunnat få så mycket mer ut av. I centrum står det äkta paret Rebecka, Anna Hultin, och Hilbert, Kristofer Möller. Sen finns här Rebeckas exman John, Mikael Andersson och dennes nuvarande fru Ingrid, Hellen Willberg. Lägg därtill den mystiska hemhjälpen Oda, Sophia Heikkilä, samt Gullebarnet, Seija Metsärinne. Pjäsen skildrar deras inbördes förhållanden i situationer som är nutid och dåtid på samma gång. Egentligen intressant.
Precis som i Brechts Die Spiessbürgerhochzeit krackelerar allt ordentligt på slutet, vilket inte minst framgår i Tiina Hauta-Ahos suggestiva scenografi. Scenrummet är trångt. Dörrar markerar rummet och i mitten dras vridscenen runt för hand. Efter paus hamnar så allt på sned, och det är kanske så det är i livet. Tiden går, minnen går in i varandra och barnen kan plötsligt synas äldre än sina föräldrar. Det är märkligt.
Den första akten känns trots en speltid på omkring timmen som alltför lång. Farshysterin förmår inte dölja textens tomhet och man får inte något egentligt grepp om karaktärerna. I den andra akten djupnar det dock. Inte minst när barnet, Gullebarnet, dyker upp. Hennes tal till föräldrarna är uppsättningens höjdpunkt och visar vad pjäs och uppsättning hade kunnat bli. Trots gedigna skådespelarinsatser känner man emellertid att Snart kommer tiden på Amos inte når ända fram. Synd.

Johan Finne
09.09.2013 kl. 14:26

BEHIND THE CANDELABRA

**** Regi: Steven Soderbergh Manus: Richard LaGravenese efter en bok av Scott Thorson I rollerna: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe, Scott Baluka, Dan Aykroyd mfl

Steven Soderberghs ”Behind the Candelabra” (Mitt liv med Liberace) bygger på en sann historia om förhållandet mellan den flamboyante underhållaren Liberace och hans älskare Scott Thorson. Ett förhållande som varade i sex år och präglades av Liberaces längtan efter att bli älskad samtidigt som han utåt jobbade för sin image som hetero.

68-årige Michael Douglas i titelrollen gör en strålande comeback som pianisten, scenkostnären och den glittriga underhållaren och det här är en av de bästa rollprestationer han gjort. Michael är även Matt Damon som älskaren Scott gör en imponerande roll i denna svarta komedi där vi tas med bakom kulisserna i berömmelsens svårmod och ensamhet.
En intressant kuriosa kring filmen är att den är gjord för TV-bolaget HBO efter att i stort sett alla filmstudios tackat nej. Detta för att de, enligt Steven Soderbergh, tyckte filmen var "för gay" och både Michael och Matt fått gå in med egna pengar för att slutföra filmen.  Filmstudiornas nej kan tyckas märkligt då Hollywood redan gett oss ”Brokeback Mountains” och ”Milk” och det här är en historia där en väsentlig del är hur en stor artist handskades med sin sexualitet. Kanske det som provocerar är den övertygande intimiteten som framställs i Liberaces och Scotts förhållande i scener utan sex eller nakenhet. Det finns en äkthet mellan de älskande som når ut över den vita duken och framförallt syns den i Damonds rolltolkning där vi ser den unge mannen gradvis visa sina lager av sin personlighet. En personlighet som innehåller både behov av ömhet och panik men framförallt kärlek.
Det enda som kanske är ”för gay” är Rob Lowe i rollen som Liberaces plastikkirurg, och här i meningen att han blir en gayparodi vilket troligtvis inte varit tanken.
Plastikkirurgen är dock viktig i historien då Liberace inte ville att folk skulle förstå att Scott var hans älskare utan lät sin unga pojkvän plastikoperera sig - för att se mer ut som hans son. Ett av många bisarra drag av Liberace
Steven Soderbergh har sagt att han skall sluta göra film och efter succéer som ”Erin Brokovich”, ”Ocean´s eleven” och ”Traffic” lämnar han oss med ett av sina bästa verk om det ligger någon sanning i hans uttalande. För här serveras vi en underhållande berättelse där även det skeva och allvarliga får sin rättfärdiga plats. Och Hollywoodproducenterna som sade nej till projektet lär nog ångra sej idag.

Johan Finne
25.08.2013 kl. 09:51

Musikalläcker Traviata!

****

La Traviata

Opera i tre akter av Giuseppe Verdi
Libretto: Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas´ roman Kameliadamen.
Regi: Mariusz Trelin´ski
Scenografi: Boris Kudlicka
Medverkande: Jennifer Rowley, Pavlo Tolstoy, Daniel Sutin m fl
Nyslotts operakör och orkester
Operafestivalen i Nyslott i samarbete med polska nationaloperan.

Det här är fräscht och det är annorlunda. Borta är 1800-talets fina salonger i Paris, och i stället befinner vi oss i ett nutida partyland av musikalsnitt. TRAVIATA står det med stora bokstäver över en lång bar som i sin belysning och miljö stundom leder tankarna till Edward Hoppers berömda målning. Lättklädda dansare ger, lite onödigt men dock, en extra krydda åt den här moderna versionen av en av Verdis mest älskade operor. Sen är det som alltid en fråga om extra kryddor och modernisering verkligen behövs. Mitt personliga svar är – ja. Det kan inte finnas en för all tid given form, och här befinner vi oss solår från den avskalade närmast spartanska version, även den en synnerligen personlig tolkning, som vi kunde njuta av från Metropolitan förra säsongen.
Impulser utifrån och samarbete med utländska operahus kan också i hög grad bidra till en vitalisering av operafestivalen. Den här säsongen ser vi exempel på detta både i Samson et Dalila och La Traviata, och mig förefaller detta konstnärligt väl så givande som repriser på gamla bekanta. Nästa år kommer de tre trotjänarna Madama Butterfly, Carmen och Trollflöjten ,och det känns kanske i ärlighetens namn inte helt fräscht. Dock får man nästa år kanske sätta ett extra plus för Sallinens Kullervo. Om pluset även omfattar det faktum att Trollflöjten sjungs på finska återstår att höra.
La Traviata är som bekant en tragisk historia om kärlek, uppoffring, svek och försoning, allt till fantastisk musik. Första akten är ju fylld av pärlor och en god sopran i titelrollen har här alla möjligheter att briljera. Den amerikanska sångerskan Jennifer Rowley påannonserades som aningen förkyld och indisponerad men hon skulle göra ett tappert försök ändå, vilket hälsades med varma applåder av den månghövdade (utsålt!) publiken. Och det ska ju sägas direkt att Jennifer Rowleys Violetta fick såväl vokal glans som en stark personlighet. Slutapplåderna talade sitt tydliga språk. Publiken hade tagit till sig Rowleys Violetta. Av en förkylning märktes inte mycket. Å andra sidan tillhör en viss krasslighet rollen.
Den unge Alfredo Germont är förälskad i den något äldre Violetta, och han lyckas som bekant få henne att än en gång tro på kärlekens kraft och ett liv tillsammans. Möjligtvis hade det kunnat fungera om inte Germont den äldre lagt sig i saken och Violetta känt det moraliska trycket att offra sig.
Alfredo görs på ett ungt och sårbart sätt av Pavlo Tolstoy, som i sin slängiga stil ledde mina tankar till Vronsky i senaste filmversionen av Anna Karenina. Tolstoy har för övrigt en fin och bärande tenor med god lyster. Som pappa Germont hördes Daniel Sutin, vars myndiga bas var en av föreställningens absoluta höjdpunkter.
Sammanfattningsvis en synnerligen god version av La Traviata! Frågan är ju vart man i vår tid ska förlägga handlingen för att denna tragiska historia ska kännas angelägen för en nutida publik. På Malmö Opera utspelades för ett antal år sedan handlingen i ett Hollywoodskt 50-tal. Det fungerade riktigt bra, så när nu den polske regissören Mariusz Trelin´ski fastnat för ett nutida partyland med häftiga detaljer, så säger jag bara en sak. Varför inte?

Ulf Persson

Ulf Persson
19.07.2013 kl. 12:05

Dramatik och krut!

****

Samson et Dalila


Av Camille Saint Saëns
Libretto: Ferdinand Lemaire
Dirigent: Jacques Delacôte
Regi: Guy Montavon
Scenografi och kostym: Hank Irwin Kittel
Medverkande: Milijana Nikolic, Franco Farina m fl
Nyslotts operafestivalsorkester
Nyslotts operafestivalskör
Operafestivalen i Nyslott i samarbete med Theater Erfurt

Den gamla bibliska historien om Simson och Delila, som de heter på svenska, visar sig vara synnerligen aktuell på scenen i Olofsborg. Vi befinner oss nämligen direkt i en konflikt som skulle kunna vara från vilken nyhetsrapportering som helst. Fångar hålls fängslade på en teater bevakade av beväpnade vakter, och genast går tankarna till dramat på teatern i Moskva i det nära förflutna. Medlemmar ur kören springer omkring med kulsprutepistoler palestinskt klädda, och genast befinner vi oss mitt i den eviga konflikten. Det är skickligt och medryckande tänkt av regissören Guy Montavon och scenografen Hank Irwin Kittel. Sen måste man i ärlighetens namn säga att den moderna touchen för att inte säga tidlösheten stundtals känns lite oklar. Det blir med andra ord lite konstnärligt rörigt men ointressant blir det aldrig.
Avgående konstnärlige ledaren Jari Hämäläinen har velat blicka ut och bredda festivalen. Därför detta samarbete med Theater Erfurt. Kommande konstnärlige ledaren sångaren Jarmo Silvasti vill enligt uppgift rikta blickarna mot det inhemska. Själv förstår jag inte riktigt varför det måste vara tal om antingen eller – varför inte både och? Det minsta man kan säga om en produktion som Samson et Dalila är att den känns fräsch och medryckande, och att döma av publikens reaktioner gick föreställningen verkligen hem. Man kan komma ifrån är att det är synd att föreställningen inte återkommer nästa sommar. Hellre det än ännu en repris på Carmen.
Olofsborg inbjuder som bekant till dramatik, och här får vi verkligen full dramatik från början. Tacka musiken av Saint Saëns och festivalsorkestern under stark ledning av Jacques Delacôte för det. Det är med andra ord fullt dramatiskt krut i denna eviga historia om förbjuden kärlek med ett etniskt och religiöst krig som bakgrund. Det som skiljer den här historien från andra romantiska historier med liknande bakgrund är naturligtvis att Delila använder sin kvinnlighet och sin list för att förgöra sin älskare. Det är man ju inte van vid.
Då är vi direkt inne på operans innerligaste ögonblick, som kommer strax före paus och då Milijana Nicolic, en lika skön som stark Delila, i operans mest kända aria lyckas förföra och förgöra Samson. Det är svindlande vackert och grymt. Nicolic har en dramatiskt djup mezzo som gör sig väl tillsammans med Franco Farinas välljudande tenor. Vokalt och musikaliskt är detta överhuvudtaget en synnerligen kraftfull föreställning med gedigna insatser av såväl solister som kör och orkester. Vad mer kan man begära?
Ulf Persson
Ulf Persson
10.07.2013 kl. 13:40

Vad är det för liv att äta, sova och småningom dö?

Äta sova dö

Manus och regi: Gabriela Pichler
Medv: Nermina Lukač, Milan Dragišic, Jonathan Lampinen mfl.

Den svenska filmen ”Äta sova dö”, som i Sverige vann guldbaggar bland annat gör bästa film, regi och kvinligga huvudroll.

I en litet samhälle på skånska landsbygden packar Raša (Nermina Lukač) ruccola i rasande tempo på ortens basindustri och trots att arbetet är monotomt så trivs hon. Arbetet skänker henne trygghet och gemenskap men så varslas det om uppsägningar på fabriken. Något som naturligtvis skapar osäkerhet. Den långa, dialoglösa scenen när Raša anar att personalchefen är på väg mot henne samtidigt som hon undviker hans blick, är genial.

Det är en berättelse där vi får se ett samhälle som blivit alltmer omänskligt; den sönderarbetande pappan blir inte sjukskriven för att läkaren menar att man inte får bli för girig, på arbetsförmedlingens träffar bryter folk ihop och en smiley i en jobbansökan döms ut som inställsam. Samtidigt fångar Pichler en samvaro i kollektivet och en humanism i det lilla där ångesten mildras.

Mycket av det mänskliga i filmen skall Lukač ge äran för; hennes porträtt av Raša; en kaxig muslimsk tjej, görs med en intensitet som gör att jag inte bar känner för utan även med henne.

Handlingen byggs upp långsamt och påminner om en dokumentär saga. Att jag inte ger den högsta betyg har att göra med vissa dramaturgiska oklarheter. Alla frågor blir inte besvarade och i viss mån saknar karaktärerna den utveckling jag hade velat se i en fulländad berättelse.

Dock beundrar jag skildringen av det lilla samhället, precis så sörjbrunt och kallt som det kan vara.

Och vad är det för liv att äta, sova och småningom dö, som en äldre invandrarkvinna undrar i filmen.
Johan Finne
26.04.2013 kl. 13:09

Välspelat seniormys.

Kvartetten

Regi: Dustin Hoffman
Medverkande: Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins m fl

England 2012

Det har kallats för seniormys, filmer och pjäser av feel good-karaktär som vänder sig till oss som tillhör gruppen mogen ungdom. För ett år sedan kunde vi avnjuta filmen The Best Exotic Marigold Hotel, och med Kvartetten i regi av senioren Dustin Hoffman är det så dags igen. Och resultatet är det samma. Man njuter och man mår bra. Feel good.
Handlingen i Kvartetten utspelar sig på ett hem, Beecham House, av engelskt mysigt landsbygdssnitt. Det är ett hem för pensionerade musiker och sångare, och det sjungs och spelas i alla hörn. Filmen är med andra ord full av musik, och det bidrar naturligtvis till mysfaktorn. Det som är extra intressant är att ensemblen av eftertexterna och fotona att döma består av riktiga seniorer från artistvärlden, vilket onekligen bidrar till äktheten.
Hemmet Beecham House är i desperat behov av pengar, och man bestämmer sig för att fixa detta genom att anordna en gala, där alla artister ska vara med och än en gång göra succé. Så är det alltså tänkt. In kommer ny gäst i form av en operadiva magnifikt spelad av Maggie Smith. Någon kommer nu på den snillrika idén att med henne skulle man kunna framföra den berömda Rigolettokvartetten, som alltså filmens titel syftar på. En ypperlig idé om det nu inte var för att hennes före detta och en gång synnerligen illa behandlade man finns i den tänkta kvartetten. Plats för konflikter, alltså.
Det man möjligen kan invända mot den här filmen är att den är ganska för att inte säga mycket förutsägbar. Några egentliga överraskningar bjuds man inte på. Å andra sidan förlåter man det gärna, när man får så utsökt spel av äkta brittiskt märke som här. Skådespelaren Anthony Hopkins sade en gång att hemligheten bakom god brittisk skådespelarkonst är att stå stilla och tala långsamt. Det är precis vad man gör här, och som åskådare är det bara att njuta. Av spelet och av en film som med små medel och fjärran från Hollywoods tröttande effekter tar sin mogna publik på allvar. 

Ulf Persson
Ulf Persson
22.04.2013 kl. 10:55

Ojämn operaafton men missa den inte.

Riddar Blåskäggs borg och Pajazzo


Dirigent: Mikko Franck
Regi: Vilppu Kiljunen
Scenografi: Sampo Pyhälä
Kostym: Mirkka Nyrhinen
Ljus: Kimmo Karjunen
Medverkande:
Vladimir Baykov, Niina Keitel
Sabina Cvilak, Mikhail Agafonov, Jorge Lagunes, Juha Riihimäki, Waltteri Torikka
Finlands Nationalopera
Premiär 12.4.2013

Det är onekligen en lite ovanlig operaafton som Nationaloperan nu bjuder på. Ovanlig, annorlunda och spännande. Vanligtvis är det ju så att man brukar sätta ihop operorna På Sicilien av Mascagni och Pajazzo av Leoncavallo. Så icke här, ty här låter man På Sicilien utgå till förmån för Riddar Blåskäggs borg (här kallad Hertig Blåskäggs borg) av Béla Bartók. Och vilken spännande afton det genast blir!
Béla Bartóks opera, hans enda för övrigt, är sällan spelad. Inte bara det; den blev ingen succé när den hade premiär 1918. Möjligen kan man säga att det berodde på att Bartók var före sin tid. Musikaliskt är ju denna version av den gamla historien om Blåskägg nog så modernistisk, vilket kan ha stött bort en del. Nu är det inte så. Tvärtom. Bartóks musik följer den erotiskt laddade skräckhistorien känsligt och med full kraft. Tacka sen Mikko Franck och operaorkestern för det. Man sparade verkligen inte på krutet.
Uppsättningen av Riddar Blåskäggs borg är konstnärligt läcker, där scenografin av Sampo Pyhälä ingår en god allians med den utsökta och stämningsfulla ljusdesignen av Kimmo Karjunen. Resultatet är vackert, romantiskt och skräckinjagande på samma gång. Det är för övrigt lite av samma skräckromantik som i The Phantom of the Opera, fast så mycket hemskare.
De två rollerna som riddar Blåskägg och Judit sjöngs vid den föreställning jag såg (17.4) av Vladimir Baykov och Niina Keitel, och i båda fallen var det fråga om utsökta vokala prestationer. För den här föreställningen på ungefär en timme blir det utan minsta tvekan full pott. En konstnärlig fullträff!
Riktigt så är inte fallet med Pajazzo som alltså tog vid efter paus. Här rör man sig mer på väl upptrampade operavägar. Dock bjuder man på en god överraskning på slutet men den kan jag  tyvärr inte avslöja men det var fiffigt gjort. Mer sådant kan man önska.
Operan Pajazzo av Leoncavallo är en sk veristisk opera, vilket betyder att man ska skildra verkligheten. Inte nog med det. Operan blandar ju sedan skickligt verklighet och fantasi, och det är ju det som så att säga utgör poängen. Den bedragne Canio/ Pajazzo förmår på slutet inte skilja på spelets fantasi och verkligheten, och då går allt åt skogen. Komedin övergår i tragedi.
Uppsättningen här är i stort traditionell i sitt upplägg. Den välsjungande kören används dramatiskt och får agera såväl medverkande i ett stort och något rörigt teatersällskap som publik i commedia dell’arte-föreställningen. På slutet krymper man sedan skeendet på scenen dvs man avgränsar operans stora scen och spelar på ett litet utrymme på den främre delen av scenen. Möjligen kan man säga att man vinner i dramatisk täthet men det känns som om man illa utnyttjar scenresurserna. För det kan jag sätta ett frågetecken. Likaså sätter jag ett stort frågetecken för de närmast buskisartade inslagen på slutet.
Vokalt var jag mest imponerad  Sabina Cvilak som Nedda. Hennes aria var enligt mig definitivt operans höjdpunkt. Normalt sett brukar det ju annars vara Pajazzos berömda aria som drar ner de mesta applåderna men så blev det inte här.

Ulf Persson

Ulf Persson
18.04.2013 kl. 11:28

Vincent River är gjord med hjärtat

VINCENT RIVER

Manus: Philip Ridley

 

Regi: Cris af Enehielm

På scen: Christina Indrenius-Zalewski, Fabian Silén

Ljus & Ljud: Mikko Kaukolampi

Bild: Tommi Seitajoki, Joan Da Silva

Producent: Mikko Iranshahi

Teaterföreningen Mestola

Dianascenen

 

En ung man, en kvinna, ett rum, sprit och piller. Sanningar kommer att avslöjas.

Philip Ridleys Vincent River är en stark berättelse som tar upp ämnet homofobiska hatbrott och bygger på en sann historia som utgått från mordet på en av Ridleys vänner på 80-talet. Temat är inte unikt men det intressanta här är att vi får se vad som händer efteråt med de som är tvungna att gå vidare med sitt liv. Anita och Jamie har betydligt mer gemensamt än vad det verkar när de träffas, även om det är Jamie som hittat kroppen av Anitas mördade son Vincent River.

Pjäsen har gjorts i både kortare och längre versioner och Cris af Enehielm har valt att sätta upp Ridleys längre originalmanuskript vilket gör att första akten känns aningen för lång. Samtidigt accepterar jag det då det syns att detta är en produktion gjord med hjärtat. Dessutom innehåller originalmanuskriptet material som ger pjäsen mer än den kortare versionen som jag sett i London.

Christina Indrenius-Zalewski som firar sitt 50-års konstnärsjubileum i rollen som Anita, vars son Vincent blivit mördad samspelar med Fabian Silén, i rollen som Jamie, på ett underbart sätt.  Två personer på scenen kräver sina skådespelare och trovärdigheten hos karaktärerna i en pjäs är viktig för att det skall fungera. Här har vi att göra med två helt olika människor där man i inledningen kan tycka att det inte är trovärdigt att de ses men Christina och Fabian gör dessa människor till en mor och en ung pojke där det inte finns någon tvekan om vilka de är eller vad de har för motiv.

Sedan är det inte bara en historia om homofobiska hatbrott. Det handlar om förhållanden mellan mor och son. Anitas förhållande till sin mördade son och Jamies förhållande till sin mor. Anita och Jamie börjar dela historier med varandra och överraskar sej själva med vad de avslöjar.

En eloge vill jag även ge till Tommi Seitajokis filmmaterial.  I den enkla, fungerande, scenografin projiceras i bakgrunden levande bilder som förstärker historien. Vad gäller det multimediala materialet ställde jag mej dock lite frågande till den finska textningen. Då jag såg premiären förstod jag att de hade haft lite svårt att få den i synk och det skall förbättras. Men textningens skärm sitter så att jag tror det vore vara svårt att hänga med när så mycket annat händer samtidigt. Jag själv som svenskspråkig noterade nu detta men i vårt tvåspråkiga land är jag ändå glad att textningen finns där som stöd om man inte helt hänger med i storyn.  Dessutom är bra förmedlade känslor på scen inte alltid fast i att man förstår varje ord.

Teaterföreningen Metsola har valt att göra ett starkt drama där vi både får skratta och gråta. Sevärt.

 

Johan Finne
15.04.2013 kl. 14:42

Well done, Thespians Anonymous!

I love you,
you’re perfect,
now change

Musikal av JoeDiPietro och Jimmy Roberts

Regi: Nihan Taniser

Medverkande: Nicola Bagalà, Lotta Heikkinen, Marjo Hienonen, Kirsi Kähkönen, Zach Laster, Gian Majidi, Ida Mauko, Mikko Marttala, Pauliina Munukka, Jonathan O’Brien, Elisa Paukkonen, Elina Vanne

Thespians Anonymous
Gloria
Helsingfors
Premiär 12 april 2013


Har på min teatervandring i Helsingfors till min glädje och förvåning nu stött på en andra grupp amatörer som spelar på engelska. Förra veckan var det Finn-Brit Players, som jag besökte, och i söndags var det så dags för det unga och synnerligen entusiastiska gänget i Thespians Anonymous som just nu spelar musikalen I love you, you’re perfect, now change på Gloria, Lilla Robertsgatan.
Skillnaden mellan Finn-Brit och TA tycks vara en tydlig skillnad i ålder, såväl i ensemblen som i den målgrupp man vänder sig till. Hos TA möter man unga teaterälskare, hos Finn-Brit något äldre. Detta sagt kan man sedan förvånas över djärvheten hos de unga i TA att ta sig an en hel musikal, men som det brukar heta – lyckan står den djärve bi – och så är det även här. Det här är bra!
Musikalen I love you är ingen komplicerad historia. Den berättar rapsodiskt och fragmentariskt om detta märkliga som händer när två människor möts och – i bästa fall – ljuv musik uppstår. Den första daten. Blyghet. Fumlighet. Sex. Giftermål. Barn. Skilsmässa. Sökandet efter ny partner (mycket fin videoscen!). Död. Och flört på en begravning (rolig och varmt mänsklig scen). Det är med andra ord livet som skildras under ett par timmar på Glorias scen. Det är mycket sympatiskt. Man känner igen sig.
Musikalen har alltså ingen handling i egentlig mening utan gör nerslag i detta svåra som är ensamhet och tvåsamhet eller med andra ord livet. Upplägget är perfekt för TA som i demokratins och rättvisans namn kan låta de tolv i ensemblen dela på roller och scener. Det fungerar alldeles utmärkt.
Jag sitter och kan inte låta bli att vara imponerad. Det är ju inte bara det att jag naturligtvis är väl medveten om vilket oerhört arbete som ligger bakom en sån här produktion. Det är det ena. Det andra är att jag imponeras stort över den mängd talang och entusiasm som visas upp. Inte nog med att man ska kunna agera, man ska kunna sjunga också. Och det kan man. I föreställningen hörs ett flertal fina musikalröster. Sen hör till saken att en sedvanlig musikalorkester här av naturliga skäl fått ersättas av ett ensamt piano. Fungerar alldeles utmärkt.
I föreställningen finns flera mycket fina scener. En personlig favorit är scenen där mannen vid frukostbordet sjunger om kärleken till hustrun sen många år. Hon märker dock inget utan läser vidare i tidningen, tittar dock upp på slutet och säger ”vad?” ”Det var inget” är svaret. Det var inget men ändå allt. Snyggt!
Ska nu bli spännande att följa Thespians Anonymous i fortsättningen.
Well done!

Ulf Persson

Ulf Persson
15.04.2013 kl. 10:04

Underhållande men för långt!

Neljäs tie

av Esa Leskinen och Sami Keski-Vähälä

Regi: Esa Leskinen
Scenografi: Kati Lukka
Kostym: Tarja Simonen
Musik: Paula Vesala, Joel Attila
Ljusdesign: Matti Tiilama
Ljud: Raine Ahonen
Video: Ville Vierikko
Mask: Jari Kettunen, Heikki Nylund

Medverkande: Juha Varis, Jukka Puotila, Katariina Kaitue, Kristiina Halttu, Sari Puumalainen, Seppo Pääkkönen, Timo Tuominen, Jouni Haapakoski, Aarni Kivinen, Antti Litja, Sari Mällinen, Anna-Riika Rajanen

Nationalteatern, Helsingfors. Premiär 20.3.2013


Med Neljäs tie fortsätter Nationalteatern sin i bästa mening underhållande vandring genom den finska historien. Här har regissören Esa Leskinen haft som tydligt mål att publiken inte ska ha tråkigt, och det har vi inte heller. Dock må man stillsamt påminna om uttrycket ”kill your darlings”. Med andra ord hade föreställningen mått dramatiskt bra av att kortas med cirka en halvtimme. Tre timmar och tio minuter är i längsta laget, trots allt scengodis och alla sceneffekter.
På Nationalteaterns stora scen fortsätter man med Neljäs tie den moderna trenden med ett teaterberättande fullt av en institutionsteaters tekniska godis. Det är fullt ös med bitvis hög ljudnivå. Det är bomber och musik i en salig högljudd röra. Precis som i Eurydike har man också fattat tycke för greppet med videoprojicering. Det kan betyda att agerandet äger rum längst bak på den stora scenen, så gott som osynligt för publiken, men skeendet projiceras via TV-kamera till storbild. Det är en teaterkaramell som man enligt min mening suger på lite för mycket.
Pjäsen Neljäs tie är en rapsodisk och fragmentarisk vandring genom Finlands nästan hundraåriga historia. So far so good. Även en utlänning med begränsade kunskaper i finska hänger med hyfsat i det politiska berättandet. Inte minst när skeendet använder sig av medryckande musikinslag, som närmast för tankarna till politisk teater av sjuttiotalssnitt eller – varför inte – tysk kabaré.
Svårare att förstå för en icke infödd är naturligtvis de långa politiska harangerna, inte sällan presenterade som debatter i riksdagen. För övrigt har dessa debatter en synnerligen autentisk prägel, så man förmodar att upphovsmännen Leskinen och Keski-Vähälä lusläst debattprotokoll från tiden det begav sig. Roande är sedan alla dessa politiska ”porträtt”, där kända politikers små och stora egenheter visas fram. Det kan vara Jyrki Katainens lite blyga Mona Lisa-leende, Paavo Lipponens ilska eller Esko Ahos obestämdhet. Det är mycket underhållande och väckte också berättigat jubel i salongen.
Neljäs tie är enligt reklamen en komedi om den finska demokratin, och det är en riktig beskrivning. Från självständighet och inbördeskrig till livet i skuggan av den stora ryska björnen till livet i den europeiska gemenskapen med såväl EU som EMU. När man i berättelsen kommer till det senare blir mångfalden och mångspråkigheten lite av ett problem på scenen, och berättandet stannar upp. Man behöver ju inte låta skådespelarna tala grekiska, portugisiska eller franska för att vi ska förstå sammanhanget. Detta avsnitt hade enligt min mening helt enkelt kunnat utgå. Kill your darlings!
Hur långt räcker ett bröd i solidaritetens namn? Med den frågan börjar berättelsen i den nyfödda nationen Finland, och där slutar den drygt tre timmar senare i EU-landet Finland. Det är mycket fiffigt gjort.

Ulf Persson

Ulf Persson
14.04.2013 kl. 14:06

Bättre än så här blir det inte.

The Woman in Black
av Stephen Mallatratt efter Susan Hills bok

Regi: Beth Morton och Joan Nordlund
Producent: Daniel McMullen
Ljus: Stina Halmetoja
Ljuddesign: Christian Jull, Beth Morton, Fionna O’Sullivan och Alex Southern
Kostym: Zoë Chandler

Medverkande: Christian Jull, Daniel McMullen, Marietta Chela

The Finn-Brit Players
Q-teaterns gästscen

5 – 13 april 2013

Det händer ibland att man som teaterbesökare i London hamnar på en föreställning i det mindre formatet, där fokus ligger inte så mycket på scentekniskt godis som på spelet. Hantverket. Det kan vara produktioner där ett fåtal aktörer får kasta sig från rollfigur till rollfigur i ett spel, där just berättandet, inte något bländande utanverk, är huvudsaken. Ett par exempel: The 39 Steps, Stones in His Pocket, Under Milk Wood eller just The Woman in Black, Stephen Mallatratts dramatisering av Susan Hills kusliga spökhistoria.

När jag sitter på Q-teaterns gästscen och ser premiären av Finn-Brit Players uppsättning av The Woman in Black, får jag ett par gånger knipa mig hårt i armen och säga: Du är inte i London, du är i Helsingfors! Uttryckt på annat sätt kan jag inte på något sätt säga hur en professionell uppsättning i London av The Woman in Black skulle kunna vara annorlunda än den här amatöruppsättningen av The Finn-Brit Players! Nu är Finn-Brit Players en ny bekantskap för mig i min outtröttliga vandring i Helsingfors teaterliv, så jag vet ju inte om den här produktionen är representativ för standarden hos Finn-Brit. En sak vet jag dock med bestämdhet. Bättre än så här kan det inte bli, vilket väl är det bästa betyg man kan ge. Well done!

Jag imponeras oerhört mycket av spelet, där Christian Jull och Daniel McMullen med små medel och synnerligen proffsigt byter karaktärer. Inte bara rösterna ändras. Hela gestalten ändras, när en ny karaktär formas. Det är mycket skickligt. Berättelsen The Woman in Black tycks mig genuint engelsk och utspelas i ett ödesmättat och öde landskap för drygt hundra år sen. Dimmorna kommer svepande och det är lika kusligt som när Sherlock Holmes är i farten på Dartmoorheden. Här finns alltså plats för en god blandning av karaktärer från olika samhällsklasser som Jull och McMullen alltså förvaltar synnerligen väl. Sen får vi naturligtvis inte glömma Marietta Chela som vid ett par tillfällen ger god och spöklik gestalt åt damen i svart.

Scenen är tämligen tom. Lite karg. Ett skrivbord med stol. En gungstol i bakgrunden. Atmosfären skapas med ljus och ljud, där ljudillustrationerna spelar en stor och viktig roll i berättandet. På så sätt är det inte konstigt att skrivbordet plötsligt blir en vagn dragen av en häst. Den här uppsättningen poängterar skickligt det som är det absolut viktigaste för en teaterupplevelse. Fantasin.

Detta sagt tycker jag faktiskt att det är synd att man bara spelar under en enda vecka. Uppsättningen skulle verkligen förtjäna en stor publik.

Text: Ulf Persson

Johan Finne
08.04.2013 kl. 13:47

Sympatiskt, virtuost och tankeväckande!

Tröst

Regi: Akse Pettersson

På scenen: Oskar Pöysti

Text: Akse Pettersson och Oskar Pöysti

Premiär på Viirus 15.3

Föreställningen turnerar 15.3 - Hösten 2013 och kan beställas till skolan, församlingen, biblioteket, föreningen, till det egna vardagsrummet, i princip vart som helt.
www.viirus.fi

Man kan naturligtvis fråga sig om föreställningen Tröst verkligen ger tröst. Den ställer definitivt stora och svåra livsfrågor, där vi i publiken nickar med och till och med skrattar igenkännande då och då – men får vi tröst? Möjligen i den meningen att vi inget vet och här får vi se att fler är i samma situation. Ingen vet, så vad återstår? Möjligen – bara möjligen – kan vi få hjälp genom att tro. Vi får dock klara oss själva så gott vi kan och - vi vandrar inte ensamma! I detta enkla och kanske självklara faktum ligger naturligtvis en viss tröst. 

Föreställningen som är tänkt för turnéer kan utmärkt fungera som underlag för diskussioner. Här finns ju de stora existentiella frågorna om livet, döden och Gud. Texten bygger på intervjuer som sedan Pettersson och Pöysti satt samman till en föreställning på knappt en timme. Resultatet är synnerligen sympatiskt om än dramaturgiskt aningen spretigt. Det är också tvära kast i föreställningen från barnatro och Blott en dag till mobbning, sjukdom och död , där man använder intervjusvar sida vid sida med Shakespeare. Här finns  citat från såväl Hamlet som Macbeth med den välkända monologen En skugga blott, som går och går, är livet som ett slags svar. Den skrevs som bekant för över fyrahundra år sedan, och frågan är om vi egentligen kommit närmare en lösning på livets mening? Förmodligen inte.

Tröst är en virtuos solouppvisning av skådespelaren Oskar Pöysti. Pöysti får direkt intensiv kontakt med publiken, inte minst genom det ovanliga greppet att inledningsvis påbjuda en tyst minut för reflektion och eftertanke. Skickligt utnyttjar Pöysti sedan rollens alla möjligheter och stämningslägen, när han tar  oss med ut på denna existentiella vandring, där frågan enligt det lilla programbladet är tro eller inte. Det är en viktig fråga i vårt sekulariserade samhälle, där allt fler lämnar kyrkan i sin jakt på andlighet. Vad är det vi söker, och vad är det som kyrkan inte ger? Egentligen tycker jag att föreställningen skulle ha hetat Tro? med ett utskrivet frågetecken  i stället för just Tröst.

Text: Ulf Persson

Johan Finne
03.04.2013 kl. 11:12

Jakten - en angelägen film som går på djupet

JAKTEN

Regi: Thomas Vinterhed

Medverkande: Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport m fl

Danskarna är duktiga på att skapa dramatisk spänning. Det är bara att följa den prisade TV-serien Borgen på måndagar för att konstatera detta. Med filmen Jakten är man nästan beredd att höja dem till skyarna. Regissören Thomas Vinterhed (Festen) tillsammans med suveräne Mads Mikkelsen (A Royal Affair) i huvudrollen har här skapat ett tätt drama som är ytterst obehagligt att bevittna.

Vi befinner oss någonstans på den danska landsbygden. I centrum står den drygt fyrtioårige Lucas (Mikkelsen). Efter en skilsmässa har han fått jobb på ett dagis. Han är synnerligen omtyckt och allt är frid och fröjd – fram till den dag då den lilla Klara, dotter till hans bästa vänner, kommer med en lögn. Hon hittar på att Lucas förgripit sig på henne. Sen är häxjakten igång.

Vinterhed visar hur hela samhället (med ett par undantag) vänder sig mot Lucas. Frågan man kan ställa sig är - hur lätt är vi beredda att tro på små barn och svälja lögner? Hur gör man sedan för att bevisa sin oskuld? Mina tankar går tämligen omedelbart till ett amerikanskt drama med lite av samma tema: lögn och masshysteri. Jag tänker på Arthur Millers Häxjakten (The Crucible) som utspelas under 1600-talets häxprocesser men där ju Miller hade femtiotalets amerikanska kommunistskräck i bakgrunden.

Ett samhälle som tror på en lögn. Människor som förvandlas från goda till onda och så en syndabock. Vinterheds film rör sig alltså i välkända dramatiska spår. Och här gäller det våra dagars absoluta skräck – pedofili.

Mikkelsen är en utsökt skådespelare som ger intensitet, själ och känsla åt Lucas. För en svensk publik är det sedan naturligtvis intressant att återknyta bekantskapen med Alexandra Rapaport, som här spelar Lucas’ utländska (en poäng i Danmark!) kollega som får ett gott öga till honom och ställer sig på hans sida. ’

Skådespelarpriset går dock till lilla Annika Wedderkop som spelar Klara på ett sådant sätt att man gärna tror på allt hon säger. Hur får man små barn att agera så äkta och naturligt, är min enkla fråga.

Slutsats. Jakten är en synnerligen viktig film. Den är angelägen och går på djupet på ett sätt som man verkligen inte är van vid i det vanliga popcornutbudet. Såg till exempel Cloud Atlas häromdagen och var uttråkad efter fem minuter. Det var jag definitivt inte här. Här satt jag på helspänn i två timmar.

Ulf Persson

Johan Finne
26.03.2013 kl. 13:03

Detta är RECENSENTERNA

LÄS MER OM DETTA


Vill du recensera?

I denna spalt kommer namnen på recensenter som skriver för sidan att finnas.

LÄS MER OM DETTA


Vill du att RECENSENTERNA skriver om er

föreställning, bok, film... Skicka ett mejl och bjud in!

VAD ÄR RECENSENTERNA?

Sidan öppnade 7.2.2013

 


TEATER, FILM, MUSIK

Johan Finne 


Frilansjournalisten, författaren och trädgårdsmästaren Johan Finne skrev sin första recenssion för Vasabladet i början av 90-talet. Har även hunnit med en karriär som radioprofil, amatörteatersregissör och skådespelare. Nu ger han sina åsikter i denna blogg.

 

TEATER, FILM, LITTERATUR

Ulf Persson

 

 

 

 

 

har skrivit kultur-journalistik med betoning på teater sedan 1980.
Har följt och rapporterat om operafestivalen i Nyslott (Savonlinna) sedan slutet av 70-talet.
Har även skrivit om film och litteratur.Har gett ut en bok om teater i London, som heter På teater i London. Har egen blogg med betoning på Kultur och debatt.


TEATER, LITTERATUR, MUSIK

Björn Gustavsson

 

 

 

 

 

verksam som kulturskribent och litteratur-, teater- och musikkritiker sedan flera decennier tillbaka. Skriver för en rad tidningar och tidskrifter. Har utgett nio böcker, bl.a. flera volymer med texter av nobelpristagaren Eyvind Johnson, en debattbok om dagspressens kultursidor (“Farväl kultursidor”) och två diktsamlingar.

Kategorier

Senaste kommentarer