Bloggposter

Utanför Utøya i NRK:s berörande drama 22 juli. FOTO: NRK

NORSKT DRAMA BÄST PÅ TV JUST NU

och två andra tips att streama
Foto ovan: Utanför Utøya i NRK:s berörande drama 22 juli. FOTO: NRK

22 JULI

ses på YLE ARENAN

 

NRK:s miniserie "22 juli" är en av de mest berörande dramaserier jag sett på länge. En berättelse där utgångspungten är händelserna kring terrdådena i Oslo och på Utøya 2011. Men det är ingen dramathriller om timmarna på ön istället får vi i ett mycket realistiskt berättande följa med sjukhuspersonalens, journalisternas och den lokala polisens arbete och hur de kämpar med sina känslor. Vi möter också läraren som skall försöka hantera en av sina elevers sorg och bloggaren som påstods ha inspirerat Breivik till terrorattentatena den 22:a juli.

Vi får se hur de som jobbade i skymundan, bland andra en städare på sjukhuset, påverkades på sina egna sätt och försökte bearbeta det skedda. Det är vackert berättat med detaljer som får en att rysa. Exempelvis får vi aldrig se själva massakern på ön. Medan den pågår befinner vi oss istället i en bilkö där en journalist och ett flertal anhöriga sitter fast och hör skotten utan att veta exakt vad som pågår.

Polisen Eivind (Øyvind Brandtzæg) är en av de hjältar i skymundan som påverkades av händelserna den 22:a juli 2011. FOTO: NRK

Serien tilldelades Nordiska film och tv-fondens pris för bästa manus på Göteborgs filmfestival ett pris som manusförfattaren Sara Johnsen fick välförtjänt. Även om personerna i berättelsen är fiktiva så utgår den från verkliga händelser kring de som hjälpte de skadade och tröstade de efterlevande 

Med deltagande och också kritiska ögon bjuds vi på en mycket stark och välgjord serie som definitivt i framtiden kommer att höra till en av milstolparna i nordiskt berättande.

 

FEEL GOOD

NETTFLIX

 

"Feel Good" är en sympatisk dramakomedi i sex mycket charmiga delar. Seriens medskapare Mae Martin spelar ståuppkomikern Mae som förälskar sej i George (Charlotte Ritchie). George har tidigare bara dejtat killar och nu får vi ta del av här två tjejernas struliga förhållande där Mae kämpar för att hålla sej nykter.

 

Välspelat, roligt och med Lisa Kurdow som Maes mamma.

 

TJOCKARE ÄN VATTEN- säsong 3

Viaplay

Krönikan om de tre syskonen som återförenas i den Åländska skärgården gjordes först i två säsonger av SVT. Den andra säsongen bjöd även på ett tillfredsställande slut. 

När nu syskonen Waldemar åter träffas på Åland, tre år efter familjens pensionat brunnit ned har serien flyttat till Viaplay där man även kan streama de två första säsongerna. Något jag rekommenderar om man inte sett dem.

Tredje säsongen då? Jo visst finns här samma krypande känsla av att slutet är nära och ingenting kan rädda huvudpersonerna som var så kittlande i de två första.

Aliette Opheim, Joel Spira och Björn Bengtsson spelar syskonen Jonna, Oscar och Lasse Waldemar i "Tjockare än vatten. FOTO: NENT Group

Samtidigt känns berättelsen klarare än i de två första säsongerna Det förflutna finns där men det är här och nu det gäller. De tre syskonen känner varandra på ett nytt sätt nu och pendlas snyggt mellan deras stunder av glädje och uppgivenhet.

Karaktärerna har förändrats under de tre år som gått och gör det på ett spännande sätt under dessa sju avsnitt.

Om andra säsongen slutade tillfredsställande kan jag bara säja att det var ett lyckat drag att göra en tredje. Här bjuds vi på ett slut som verkligen känns.

Johan Finne
27.03.2020 kl. 03:08

LYNCH ÄR MÄSTAREN AV DET BISARRA

Regissören David Lynch och manusförfattaren Mark Frost är tillbaka med Twin Peaks och åter förvirrar man tittaren på ett fantastiskt sätt.

 

 

När kultserien Twin Peaks slutade för 25 år sedan så sa Laura Palmer till Agent Dale Cooper  (Kyle MacLachlan) att hon skulle se honom igen om 25 år. Det skedde i The Black Lodge och det röd-draperade rummet där Cooper plötsligt befinner sej igen. Vad han gör där och varför tänker jag dock inte avslöja.

Agent Cooper. Foto:Suzanne Tenner/Showtime

 

När serien startade 1990 började den med att Laura  Palmer hittades mördad och frågan på allas läppar var  "Vem gjorde det?" Jag hade själv sett ett antal avsnitt innan de sändes i Finland och var i samtal med mina vänner i bland irriterad på att jag var tvungen att hålla tyst då jag ju sett mer än dem då de spekulerade.

Idag är Tv annorlunda och de två första avsnitten finns redan tillgängliga. Fortfarande är det hemligheter man inte kan avslöja för någon som inte sett serien men frågan den här gången är mera: "vad är detta?" än "vem gjorde det?".

Bara som ett exempel så har vi en ung man i New York som blivigt betald av en multimiljonär för att bevaka en glaslåda och se om något kommer att hända.

Lynch är mästaren av det bisarra och för de som verkligen är "Twin Peaks-fans" är de nya avsnitten som julafton. Jag har bara sett de två första; Part 1: My log has a message for you.  och  Part 2: The stars turn and a time presents itself men det verkar lovande både för oss som sett Twin Peaks tidigare och för tittare som inte är bekanta med denna kult-tv-serie som gjorde verkligheten tvistad i tv långt före Fargo, Mr Robot eller Walking Dead.

 

En gammal bekant: Michael Horse som Hawk Hill Foto:Suzanne Tenner/Showtime

För fansen är det naturligtvis underbart att se de gamla karaktärerna dyka upp igen; däribland "Hawk" Hill och "The Log Lady" (Catherine E Coulson, som gick bort strax efter inspelningarna) Är man bekant med serien finns en hel del humor som kan gå förbi de som inte känner till "Twin Peaks". Samtidigt tror jag att de trådar som knyts ihop och de nya lösa som kastas fram kan irritera en del fans medan oskuldstittare, vana idag med TV där allt inte nödvändigtvis har en början, mitten och ett slut lättare kan dras in i det bisarra utan att behöva analysera för mycket.

Visuellt är Lynch en mästare på kuslig, märklig skönhet . Och sedan är även ljudet suveränt, designat av Lynch själv. och med ett ledmotiv som fortfarande får en att rysa. . 

I vilket fall är det smart gjort och mitt betyg är bedömt efter de två första avsnitten. De som var tveksamma till att återuppta en milstolpe i tv-historien hade enligt min mening fel. Återstår att se om Twin Peaks 2017 blir ytterligare en.

 

 

Johan Finne
22.05.2017 kl. 09:58

Detta är RECENSENTERNA

LÄS MER OM DETTA


Vill du recensera?

I denna spalt kommer namnen på recensenter som skriver för sidan att finnas.

LÄS MER OM DETTA


Vill du att RECENSENTERNA skriver om er

föreställning, bok, film... Skicka ett mejl och bjud in!

VAD ÄR RECENSENTERNA?

Sidan öppnade 7.2.2013

 


TEATER, FILM, MUSIK

Johan Finne 


Frilansjournalisten, författaren och trädgårdsmästaren Johan Finne skrev sin första recenssion för Vasabladet i början av 90-talet. Har även hunnit med en karriär som radioprofil, amatörteatersregissör och skådespelare. Nu ger han sina åsikter i denna blogg.

 

TEATER, FILM, LITTERATUR

Ulf Persson

 

 

 

 

 

har skrivit kultur-journalistik med betoning på teater sedan 1980.
Har följt och rapporterat om operafestivalen i Nyslott (Savonlinna) sedan slutet av 70-talet.
Har även skrivit om film och litteratur.Har gett ut en bok om teater i London, som heter På teater i London. Har egen blogg med betoning på Kultur och debatt.


TEATER, LITTERATUR, MUSIK

Björn Gustavsson

 

 

 

 

 

verksam som kulturskribent och litteratur-, teater- och musikkritiker sedan flera decennier tillbaka. Skriver för en rad tidningar och tidskrifter. Har utgett nio böcker, bl.a. flera volymer med texter av nobelpristagaren Eyvind Johnson, en debattbok om dagspressens kultursidor (“Farväl kultursidor”) och två diktsamlingar.